Mondgewoonten

Bij alle handelingen, die we met onze mond verrichten zoals bijvoorbeeld kauwen, slikken en praten zijn veel spieren betrokken waaronder de kauw- en tongspieren. De tong bestaat alleen uit spieren. Een verkeerd gebruik van deze spieren kan de stand van het gebit (ook na orthodontische behandeling) beïnvloeden.

De logopedist is opgeleid voor het afleren van dit 'schadelijk' spiergebruik en het aanleren van goede mondgewoonten. Na logopedische behandeling, de Oro Myofunctionele Therapie, vinden er geen gebitsverschuivingen meer plaats door verkeerd spiergebruik.

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

  • Open mondhouding. Hierbij zijn de lippen steeds geopend. De tong ligt vaak slap tegen of op de ondertanden en er is sprake van mondademing. De zware slappe tong kan de tanden naar voren duwen en de lippen geven geen tegendruk.
  • Foutieve slikgewoonten. Bij een verkeerde manier van slikken wordt met de tong krachtig tegen de tanden geduwd. De tanden worden hierdoor weggedrukt waardoor er een open beet kan ontstaan.
  • Foutieve spreekgewoonten. Wanneer de tong de tanden raakt in rust en tijdens het slikken, dan zal dit ook tijdens het spreken gebeuren. Soms is dit goed hoorbaar bv. Bij slissen.

Duim- vinger- of speenzuigen kan een belangrijke oorzaak zijn van deze schadelijke mondgewoonten.

De behandeling

Er vinden ongeveer 10 tot 15 behandelingen plaats. Eerst wekelijks maar daarna met langere tussenpozen. Tijdens de behandelingen worden alle verkeerde bewegingen en houdingen van de tong, lippen en kaken vervangen voor goede. Iedere keer worden oefeningen meegegeven en alleen door veelvuldig oefenen is verandering mogelijk.

Doorzettingsvermogen en motivatie zijn voorwaarden voor succes!